Η σειρά Final Fantasy έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παικτών. Το κακό με αυτή τη σειρά ήταν και είναι ότι το επίπεδο της είναι ή του ύψους ή του βάθους.  Ζήσαμε αξέχαστες στιγμές με τον Tidius και τον Cloud. Πολεμήσαμε θαλάσσια τέρατα, φοβερά πλάσματα του σκότους αλλά και τύπους όπως ο Sephiroth που μας έκαναν να κομπλάρουμε μπροστά στην οθόνη. Το Final Fantasy ήταν αρκετά πρωτότυπο για την εποχή του, καθώς συνδιάζει turned based gameplay μαζί με φοβερά cinematics και τις περισσότερες φορές πολύ όμορφο σενάριο. Οι πωλήσεις πάντως ανά τίτλο διαφέρουν κατά πολύ για αυτό και αναφέραμε ότι η σειρά είναι του ύψους ή του βάθους. Το FFXII Zodiac Age κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και αποτελεί μία νέα remastered προσπάθεια του τίτλου που κυκλοφόρησε στο Playstation 2. Φυσικά το τελευταίο καιρό μας έχουν τρελάνει στα remastered όσο αναφορά τα Final Fantasy και τα Kingdom Hearts. Δεν μας χαλά αλλά δεν μας τρελαίνει κιόλας.

Σεναριακά το Zodiac κυμαίνεται σε ρηχά νερά. Ο Vaan, ένας νεαρός,  βοηθά την μικρή πριγκίπισσα Ashe να πάρει πίσω το βασίλειο της από τους Archadias. Η ιστορία δεν λέει πολλά όχι μόνο σεναριακά αλλά και σαν εξέλιξη των ηρώων και των χαρακτήρων. Παρότι είχα τερματίσει τον συγκεκριμένο τίτλο όταν ήμουν μικρός, δεν θυμόμουν σχεδόν κανέναν από τους χαρακτήρες. Ο λόγος είναι γιατί πέρασε και δεν άγγιξε. Το μόνο που αξίζει νομίζω στην όλη ιστορία είναι το δραματικό τέλος που αλλάζει όλα τα δεδομένα. Ένα από τα αρνητικά του τίτλου είναι ότι σε καμία περίπτωση η αλληλεπίδραση με τους NPC ή με το περιβάλλον θα βελτιώσουν τη κατάσταση σεναριακά.

Νομίζω ότι το μεγάλο θετικό του zodiac είναι το gambit system όπου μπορείς επί της ουσίας να κοντρολάρεις την A.I. των χαρακτήρων και τη συμπεριφορά έναντι των αντιπάλων. Οι αλλαγές στη νέα κυκλοφορία, είναι ότι το Progress των χαρακτήρων μας είναι πολύ πιο γρήγορο και στοχευμένο. Για παράδειγμα πλέον μπορείτε να επιλέξετε ένα δεύτερο επάγγελμα στον χαρακτήρα σας. Αυτό είναι πολύ θετικό, καθώς στη κυκλοφορία του Ps2 όλοι οι χαρακτήρες έμπαζαν από κάπου. Βέβαια αυτό καταλαβαίνετε ότι ρίχνει το επίπεδο δυσκολίας του τίτλου αλλά είμαστε στο 2017, και δεν είμαστε From Software.

Συμβουλές όσο αναφορά το παιχνίδι μπορούμε εύκολα να δώσουμε καθώς το ίδιο το παιχνίδι είναι πλέον εύκολο. Για παράδειγμα κρατήστε τον Vaan, τον Balthier και τον Basch για melee ξύλο σε συνδυασμό με βαριά όπλα. Όμως μην ξεχνάτε ότι οι Panelo και  Ashe είναι οι mages της όλης ιστορίας. Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 12 Jobs. Η επιλογές είναι πολλές όπως, white mage,Uhlan, battlemage κ.α. Η επιλογή του job πρέπει να είμαι προσεκτική γιατί δεν μπορεί να αλλάξει μετά. Κάθε job σας δίνει συγκεκριμένα abilities που με βάση αυτά πρέπει να τερματίσετε τον τίτλο.

Ας επιστρέψουμε όμως στο Gambit σύστημα που μας αυτοματοποιεί σχεδόν τα πάντα.  Για παράδειγμα μπορείτε να βάλετε έναν παίκτη να κάνει resurrect έναν νεκρό χαρακτήρα και αμέσως μετά να τον buffάρει με όλα τα defence spells του πλανήτη. Όσο αναφορά τώρα το gameplay προσωπικά το βρήκα αρκετά βαρετό. Ο λόγος είναι ότι περίμενα πολλές αλλαγές ενώ οι μόνες ουσιώδης αλλαγές ήταν στη μουσική και στην ανάλυση όπου θεός φύλαξη για αυτό λέγετε remastered.Τα γραφικά και η ανάλυση του τίτλου είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Ps2. Τα frames είναι κλειδωμένα στα 30. To νέο αυτό τίτλο τον φτάσαμε περίπου στο 60% ενώ μας έφαγε περίπου 40 ώρες για να φτάσουμε εκεί.

Υπάρχει μεγάλη βελτίωση στον ήχο του τίτλου καθώς παρατηρήσαμε αρκετές αλλαγές κυρίως όσο αναφορά την ‘’αληθοφάνεια’’. Επίσης υπάρχει ένα νέο soundtrack, παρόλα αυτά έχει διατηρηθεί και το κλασσικό.

Εν κατακλείδι το νέο Zodiac έχει βελτιωθεί αλλά όχι τόσο όσο να μας εντυπωσιάσει. Η προσθήκη των jobs που μόνο στην Japanese version υπήρχαν, είναι ένα βήμα αλλά σίγουρα όχι η μόνη αλλαγή που θέλαμε. Τα γραφικά και ο ήχος είναι σαφώς βελτιωμένα αλλά αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο. Ναι τα χρώματα είναι πιο φωτεινά, ναι η ανάλυση είναι στα 1080p αλλά φτάνει αυτό για μία νέα κυκλοφορία; Υπάρχει επίσης μεγάλη βελτίωση στο anti-aliasing αλλά περιμέναμε κάτι παραπάνω. Το gameplay είναι σχεδόν το ίδιο με την ps2 κυκλοφορία. Το παιχνίδι είναι αρκετά εύκολο επίσης. Αυτό που κρατώ είναι το gambit system που είναι αρκετά διασκεδαστικό και σώζει τη κατάσταση. Τέλος το Zodiac είναι ένας αρκετά μεγάλος τίτλος που σίγουρα αξίζει τα χρήματα του. Μακάρι να δούμε και άλλες remastered δουλειές αλλά με ουσιώδης αλλαγές και όχι απλά αλλαγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here