Από την φύση του ανθρώπου, εδώ και εκατομμύρια χρόνια επικρατεί ο διαχωρισμός και η απομόνωση του ‘’διαφορετικού’’. Είτε αυτό λέγεται διαφορετική θρησκεία, είτε και ακόμη αυτό λέγεται ψυχική διαταραχή και κάθε είδους αρρώστια. Στην τελευταία περίπτωση δε, άνθρωποι σκοτώθηκαν βάναυσα στα πλαίσια του ότι κάποιος είναι τρελός, επικίνδυνος και θα βλάψει τους γύρω του, στις τότε…τις μη πολιτισμένες κοινωνίες…σήμερα όμως;

Σήμερα η χρήση σωματικής βίας έχει εξαλειφθεί αλλά μήπως η ψυχολογική βία σε άτομα που πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές είναι χειρότερη; Η ίδια η κοινωνία τους απομονώνει και οι ίδιοι κλείνονται στον εαυτό τους ζώντας (πιστέψτε με) έναν τεράστιο γολγοθά. Γιατί;

Tα παραπάνω φαινόμενα είναι κρούσματα που τα ζω, τα ζεις, τα ζούμε καθημερινά απλά, πολύ απλά γυρνάμε το κεφάλι και συνεχίζουμε αδιάφορα την πορεία μας. Εκεί ακριβώς πατά και η Ninja Theory, η οποία αντί να στρέψει το δικό μας βλέμμα προς αυτούς του ανθρώπους κάνει το ακριβώς αντίθετο στρέφοντας το βλέμμα αυτών σε εμάς και πιο συγκεκριμένα της Senua, την ηρωίδα της ιστορίας μας.

O λόγος λοιπόν για το Hellblade: Senua’s Sacrifice, ένας action-adventure τίτλος o οποίος έμελλε να αλλάξει πολλά για την ήδη επιτυχημένη ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιστορία – Πλοκή

Ποια είναι η πρωταγωνίστρια μας λοιπόν; Η Senua όπως εύκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει από την αμφίεση της, είναι μία πολεμίστρια, και πιο συγκεκριμένα μία Βίκινγκ. Η ίδια πάσχει από την psychosis ή αλλιώς στα Ελληνικά ψύχωση. Πρόκειται για μία πάθηση-αρρώστια, κατά την οποία ο εκάστοτε ασθενής ανά τακτά χρονικά διαστήματα χάνει την επαφή με την πραγματικότητα, δημιουργώντας στο μυαλό του διάφορες παραισθήσεις το οποίο αυτό επιφέρει και τις ανάλογες συμπεριφορές.

Το ‘’φανταστικό’’ ταξίδι της Senua στο ‘’διαταραγμένο’’ μυαλό της, ξεκινά από την κόλαση προσπαθώντας να βρει τον αγαπημένο της σύζυγο, Diliian. Ο Dillian να πούμε πως σφαγιάστηκε από κάποιους βάρβαρους Κέλτες με τον τρόπο ‘’Blood Eagle’’. Η ίδια όμως έχει δεμένο το ίδιο το κεφάλι του άνδρα της πάνω της καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού της, στην Helheim. Εκεί έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την ίδια της την αρρώστια, θεούς δαίμονες ακόμη και το ίδιος της το υποσυνείδητο που άλλες φορές την παροτρύνει να εξουδετερώσει τους εχθρούς και αυτούς που ευθύνονται για τον θάνατο του άνδρα της και άλλες φορές είναι αυτό που την χλευάζει. Η πραγματικότητα από την παράνοια πραγματικά ισορροπούν σε μία τρομερά λεπτή γραμμή.

Gameplay

Ένα από τα πράγματα που κάνει άριστα το παιχνίδι είναι η λύση γρίφων ή αλλιώς τα κλασσικά puzzles. Είναι πολλά και θα τα συναντήσετε μέσα στο παιχνίδι μιας και παίζουν πρωτεύοντα ρόλο ώστε να συνεχίσετε την πορεία σας μέσα στο παιχνίδι.

Περνώντας στα ενδότερα του Gameplay να πούμε πως φυσικά και η Senua όντας πολεμίστρια θα πρέπει σε αυτό της το ταξίδι να προστατεύσει τον εαυτό της από τους εχθρούς. Όπλο της Senua είναι ένα μοναδικό ξίφος και τίποτα άλλο. Μέσω αυτού, έρχεται αντιμέτωπη με όλους τους εχθρού της. Μιλώντας για αυτούς να πούμε πως υπάρχουν πολλών ειδών εχθροί σχεδιασμένοι διαφορετικά και προφανώς χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση. Να πούμε εδώ πως δεν υπάρχουν updates στο όπλο της Senua ή κάποιο health bar ώστε να ξέρετε σε τι σημείο βρίσκεστε.

Φυσικά μπορείτε να διαλέξετε και το επίπεδο δυσκολίας που θέλετε. Στα πρώτα στάδια δεν θα δυσκολευτείτε τόσο αλλά ο θάνατος είναι αρκετά κοντά εάν επιλέξετε να παίξετε σε πιο δύσκολα επίπεδα δυσκολίας.

Ένας άλλος εξαιρετικός τομέας είναι το combat του παιχνιδιού. Από τα dodges και τα defenses καθώς και το focus το οποίο επιτρέπει στην Senua να κάνει τον χρόνο να κιλά πιο αργά βρίσκοντας ευκαιρία να λαβώσει πιο εύκολα τους εχθρού της. H συνολική εμπειρία της μάχης που θύμισε και λίγο το Ryse: Son of Rome σε αρκετά σημεία αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ παραπάνω, το Hellblade κάνει εξαιρετικά την δουλειά του σε αυτόν τον τομέα και το κάνει με μοναδικό τρόπο.

Γραφικά – Τεχνικός Τομέας

Το παιχνίδι είναι δουλεμένο πάνω στην Unreal Engine 4. Η Ninja Theory κατάφερε και παραμετροποίησε αρκετά την μηχανή, φέρνοντας στα μέτρα της το όλο σκηνικό. Το παιχνίδι πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από ΑΑΑ παιχνίδια εταιριών με εξαιρετικά γραφικά κτλ. Καταπληκτικός τεχνικός τομέας, υπέροχοι φωτισμοί και σκιές συνθέτουν ένα καταπληκτικό και πανέμορφο κλίμα στο παιχνίδι.

Οι εναλλαγές των περιοχών, άλλοτε σε δάση την ημέρα, άλλοτε σε σκοτεινά, μουντά και βροχερά μέρη αναδεικνύουν την πανέμορφη Unreal Engine, ειδικά στις μέγιστες ρυθμίσεις (είχαμε στα χέρια μας την PC έκδοση).

Ήχοι – Soundtracks

Το παιχνίδι είναι βασισμένο πάνω στον ηχητικό τομέα. Πριν πω παραπάνω, να αναφέρουμε πως για την καλύτερη εμπειρία θα πρέπει να παίξετε το παιχνίδι με ακουστικά κάτι το οποίο προτρέπει η Ninja Theory να κάνετε και στην αρχή, με το που ανοίγετε το παιχνίδι.

Ο ήχος είναι δομημένος σε τεχνολογία 3D πραγματικά θα σας αφήσει άφωνους. Ο αέρας, η βροχή το θρόισμα των φύλλων, οι εχθροί της Senua μέχρι και οι φωνές του ίδιου της του μυαλού που την προτρέπουν σε διάφορες πράξεις έχουν δομηθεί και κτιστεί σε ένα εξαιρετικό ατμοσφαιρικό ambient κλίμα που πραγματικά θα σας ταξιδέψει καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Eξαιρετικά και τα voice overs όλων των ηθοποιών, που πραγματικά φαίνεται πως έχουν δουλέψει πολύ σκληρά καθώς και τα facial animations, τα οποία θα ζήλευαν και ΑΑΑ εταιρίες του χώρου.

Eν κατακλείδι το Hellblade: Senua’s Sacrifice είναι ένα χαστούκι στην βιομηχανία και στις τεράστιες εταιρίες από μία μικρή ομάδα. Είχα καιρό να δεθώ με ένα τέτοιο παιχνίδι και να νιώσω συναισθήματα έντονα, θυμό, λύπη, στοργή… Η εταιρία δεν φοβήθηκε να αναδείξει ένα τεράστιο πρόβλημα, ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο αφορά όλους μας. Σεβασμός σε αυτούς τους ανθρώπους καθώς και στην μεγαλοπρεπή προσπάθεια της Ninja Theory…

Και να θυμάσαι, πως είσαι σαν και εμάς… Μην μένεις μόνος. Υπάρχουν άτομα τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν. Η ζωή είναι ένας συνεχής πόλεμος, ένας πόλεμος που μπορείς να τον νικήσεις αρκεί να το θέλεις.

Δεν θα πω τίποτα παραπάνω, αλλά θα αφήσω αυτό εδώ το Link: http://hellbladehelp.info/#gre

Ευχαριστούμε την Ninja Theory για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here